Met verve – het archief van Wim van de Plas

Wim (Wilhelmus Petrus) van de Plas (Udenhout, 1913 – Helvoirt, 1984) was kunstschilder en tevens docent aan de Koninklijke Academie in ’s-Hertogenbosch.
Hij studeerde in Tilburg, Amsterdam, Antwerpen en Parijs en kreeg drie keer de koninklijke subsidie voor jonge kunstenaars toegekend. In 1945 ontving hij de Gerrit van der Veen-penning als verzetskunstenaar.

Naast het schilderen van reisimpressies, bloemstillevens en naaktstudies is hij vooral gevraagd voor het portretteren van wereldlijke en geestelijke hoogwaardigheidsbekleders, zoals Z.H. Paus Pius XII, H.M. Koningin Juliana (vier maal), mr. F.J. van Lanschot, dr. Jan Olav Smit, mgr. J. Zwijsen, dr. J.E. de Quay (twee maal), Saal van Zwanenberg, mr. R.L. Lambooij, dr. C.N. Kortmann, mr. G.M.W.J. van de Ven, abt Marcel van de Ven en zeer veel Brabantse burgemeesters. Het vroegste werk kenmerkt zich door perfectionistische precisie en het latere werk toont een schilderkunstig interessante en trefzekere schetsmatigheid met een bouwende toets.

Ter gelegenheid van zijn 100e geboortedag heb ik dit boek samengesteld aan de hand van zijn omvangrijke verzameling foto’s en publicaties. Het boek bevat veel kleurenafbeeldingen en is te bestellen voor € 19,95 excl. verzendkosten via contact.

Reacties zijn gesloten.